Araştırma Uygulama İzinleri Süreci Hakkında Dikkat Edilmesi Gereken Hususlar
7
13:16
19.11.2024

Millî Eğitim Bakanlığına bağlı her türlü teşkilatta (merkez, taşra ve yurt dışı teşkilatı) üniversiteler, kamu kurum ve kuruluşları, sivil toplum kuruluşları ve bireysel araştırmacılar tarafından yapılacak ulusal ve uluslararası araştırma uygulamalarına yönelik izin taleplerine ilişkin usul ve esasları düzenleyen 21.01.2020 Tarihli 2020/2 sayılı genelge yürürlükten kaldırılmış, 14.06.2024 tarihli ve 2024/41 sayılı genelge yayımlanmıştır.

Bu genelgeye göre yapılacak başvurular ve başvuruların değerlendirilmesi "Araştırma Uygulama İzinleri Başvuru ve Değerlendirme Modülü" üzerinden 16.07.2024'ten itibaren https://arastirmaizinleri.meb.gov.tr/ adresinden gerçekleştirilmeye başlanmıştır. Araştırmacılar, modülde yer alan "Başvuru" girişini kullanarak başvuruda bulunabileceklerdir. Modül içerisinde istenen tüm belgeler modüldeki ilgili bölümlere yüklenecektir. Araştırmacılar modül dışında Müdürlüğümüze elektronik ortamdan ya da şahsen herhangi bir belge ibrazında bulunmayacaklardır. Modül üzerinde oluşturulmuş başvuru bilgilerine göre araştırma izin başvuruları ilgili birim(ler) tarafından değerlendirilip sonuçlandırılacaktır.

Üniversitelerin, kamu kurum ve kuruluşlarının, sivil toplum kuruluşlarının ve bireysel araştırmacıların yapacakları ulusal ve uluslararası araştırmalar için başvuru yapılabilecektir. Araştırma uygulama izni ve onaylı veri toplama aracı/araçları değerlendirme tamamlandığında modül tarafından üretilecektir. Bilgi ve belgeleriniz hiçbir kişi, kurum ya da kuruluşla paylaşılmayacaktır.

Başvuruda Talep Edilecek Belgeler:

  • Araştırma Uygulama İzni Başvuru Taahhütnamesi (İmzalı nüsha modüle yüklenmeli)
  • Araştırmacı öğrenci ise (yüksek lisans veya doktora) tez önerisi ve tez önerisinin onaylandığına dair yönetim kurulu kararı
  • Araştırmacı öğrenci değil ise araştırmanın amacı ve önemi, problem ve alt problemler, sınırlılıklar, araştırmanın yöntemi (araştırma modeli/deseni, evren ve örneklem/çalışma grubu, veri toplama araçları ve süreçleri, verilerin analizi, bilgileri), çalışma takvimi ve kaynakça yer almalıdır. Araştırmaya göre sayıltı, tanım, veri toplama aracının geçerlik ve güvenirlik bilgilerine de yer verilebilir
  • Veri toplama araçlarının tamamı (anket, ölçek, gözlem formu, görüşme formu, kontrol listesi, test, diğer)
  • Araştırma/Tıbbi Araştırmalar İçin Etik Kuruldan Alınan Onay Belgesi
  • Katılımcılar için "Ayrıntılı Bilgilendirme Formu" ve "Gönüllü Katılım Formu" (Bir örneği)
  • Reşit olmayan bireyler için "Veli Onam Formu" (Bir örneği)
  • Alan yazında daha önce kullanılmış veri toplama aracı/araçları tercih ediliyorsa "Aracın Kullanımına İlişkin İzin Belgesi"
  • Yabancı dilde hazırlanan dokümanlar için noter onaylı Türkçe tercüme

 ilgili adresten güncel genelgeye ulaşabilirsiniz.

 "Araştırma Uygulama İzinleri Başvuru ve Değerlendirme Modülü" başvurularında kullanılacak evraklar;

Yayın Tarihi: 19.11.2024